Weblog

20
jun

De lange staart

De lange staart

Niet alleen verweesde werken komen in aanmerking voor digitalisering, ook al wat oudere boeken kunnen kennelijk rendabel als e-boek gepubliceerd worden.

Een Amerikaanse uitgever, Open Road Media, brengt regelmatig – naast nieuwe publicaties – oudere boeken uit als e-boek. De nadruk in de lijst ligt op Amerikaanse schrijvers, maar ook Engelse auteurs komen in hun fonds voor. Het is een mengelmoes van bekende en minder bekende auteurs met veel werken die soms niet meer als papieren boek leverbaar zijn.

Diverse boeken van o.a. Edna O’Brien, Erica Jong, Iris Murdoch, James Salter, Leon Uris, Rachel Carson (alleen niet Silent spring, zal wel een rechtenkwestie zijn), Muriel Spark en Walker Percy zijn nu als e-boek verkrijgbaar.

De promotie van deze boeken wordt multimediaal aangepakt, net of het splinternieuwe boeken zijn met filmpjes, een blog en tweets.

In december 2011 heeft HarperCollins al een rechtszaak tegen Open Road Media aangespannen, omdat zij een auteur een e-boek contract aanboden en HarperCollins, op basis van een eerder contract met diezelfde auteur uit 1971, rechten op alle publicatievormen claimt, dus inclusief e-boeken (in 1971 ?).

Voor lezers betekent de heruitgave van oudere titels natuurlijk een verrijking van het aanbod.
Zo kunnen ook minder courante boeken als e-boek verschijnen en hopelijk verkocht worden.

Open Road Media
Long Tail [Wikipedia]

About Henk Kloosterman
systeembeheerder